Hobbikutya-program - Kutyavilág Alapítvány

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Hobbikutya-program

Projektek
Hobbikutya program
A hazai köztudatban kétféle „kutyás” létezik:
  A tenyésztő:
  Hivatalos fajtaszervezet tagja, törzskönyves állománnyal rendelkezik, kiállításokra jár – és drágán árulja a kölyköket...
  A szaporító:
  Áldatlan körülmények között tart rengeteg szerencsétlen állatot, egyetlen célja az anyagi haszonszerzés...A két véglet között viszont sok alkalmi, vagy hobbi-tenyésztő tevékenykedik, akik a hazai kiskutya forgalom jelentős részét adják. Ők általában szeretik a kutyákat, igyekeznek jó körülményeket biztosítani, de nincs meg mindig a megfelelő tudásuk, információjuk a helyes állattartásról. Ide sorolhatók a családi kedvencek is, akik alkalmanként szintén kölyköket hoznak világra.

A fajtaszervezetek – nevükből is következően – egy adott fajta megfelelő tenyésztésének támogatásával foglalkoznak. Magyarország kutyaállományának döntő többsége viszont nem fajtatiszta kutya. Részükre semmiféle tenyésztési, vagy szaporulat-ellenőrző segítség sem létezik. 

Ezt felismerve döntöttünk egy új kategória, a Regisztrált Hobbi-tenyésztő létrehozásáról.

 • Online elérhető adatbázisban szerepelnek, regisztrált állományukkal,
 • Ellenőreink rendszeresen látogatják a telephelyüket, ellenőrzik a kutyák tartási körülményeit,
 • A leendő vevők biztosak lehetnek, hogy ellenőrzött körülmények közül származó kölyköt kapnak,
 • Információs kiadványokkal, oktatással támogatjuk a Regisztrált Hobbi-tenyésztőket és vásárlóikat,
 • Keverék, vagy fajta-jellegű kutyákkal is lehet regisztrálni. A fontos az ellenőrzött tartási körülmény,
 • Nincs anyagi kötelezettségük a regisztrációval kapcsolatban. Viszont az ellenőrzésekhez minden segítséget kötelesek megadni, valamint az ellenőreink javaslatait, kéréseit kötelesek elfogadni és beépíteni a működésükbe,
 • Elvárjuk az érvényben lévő adójogszabályok betartását,
 • Minden kutyájukat kötelesek ingyenesen, online regisztrálni a Regisztrált Hobbi-kutya adatbázisba, beleértve a frissen született almokat is (15napon belül),
 • Kötelező együttműködést kell kialakítaniuk a helyi állatorvossal,
 • A megszületett kölykök a bejelentés után Alapítványunktól egyedi oltási könyvet kapnak, amit a helyi állatorvos tölt ki részletesen.
 • A Regisztrált Hobbi-kutyákat Alapítványunk támogatott oltási programmal és azonosító chippel segíti
Kutyavilág AlapítványTelefon: +36 20 6615533
Email: info@kutyavilag.org

Adószám: 18743072-2-02
Hasonlóan működő rendszer már létezik a nagyvilágban - például az Egyesült Királyságban. Ott a KennelClub regisztrációt nem kizárólag törzskönyves kutyáknak teszik elérhetőve, hanem akár keverék kutyák is regisztrálhatók, amennyiben a szülők rendelkeznek KennelClub regisztrációval. 

A program megvalósításához létrehozunk egy szervezetet, amely a logisztikai és adminisztratív feladatokat fogja ellátni - akár egy fajtaszervezet. Azzal a jelentős különbséggel, hogy ezt a feladatot nonprofit alapon, anyagi haszonszerzés nélkül fogjuk végezni.

A szervezet legfőbb feladata a Regisztrált Hobbikutya kategória szabályrendszerének kidolgozása, valamint a szakmai szervek általi elismertetése és széleskörű megismertetése. 

Várjuk azon szervezetek és magánszemélyek jelentkezését, akik érdeklődnek a program iránt és tapasztalataikat, esetleg önkéntes munkájukat fel tudják ajánlani a megvalósításhoz. A jelentkezéseket a jobb oldali űrlap kitöltésével tudják hozzánk eljuttatni.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz